Jahodový likér
Jahodový
likér
I.
Šťávu
z
čerstvých
vylisovaných
jahod
necháme
krátce
sedimentovat
nebo
ji
zfiltrujeme.
K
1
litru
šťávy
přidáme
0,5
litru
vody
a
1
kg
cukru.Po
rozpuštění
cukru
smísíme
šťávu
s
1
litrem
konzumního
lihu,
5
cl
jemného
rumu
a
5
cl
brandy.
Jahodový
likér
II.
1
kg
zralých
jahod
rozmačkáme.K
drti
přidáme
0,5
litru
konzumního
lihu
a
0,3
litru
vody.
Směs
necháme
8
-
10
dnů
v
chladu
macerovat.Po
této
době
macerát
slijeme
a
sediment
vylisujeme.
Oba
podíly
spojíme
a
přidáme
1
litr
cukrového
sirupu
a
dalších
0,5
litru
lihu.
Pro
zlepšení
aróma
se
doporučuje
přidat
do
drti
ze
zahradních
jahod
2
-3
%
lesních
jahod
a
0,1
litru
brandy.