Recept na ořechový likér
"Nezralé
ořechy
rozkrájíme,
namočíme
je
do
vody
do
druhého
dne.
Potom
vodu
slijeme,
ořechy
dáme
do
láhve,
nalijeme
na
ně
dobrou
žitnou
kořalku
neb
čistý
líh
(1
l),
načež
láhev
postavíme
na
slunné
místo
a
necháme
státi
30
dní.
Potom
kořalku
slijeme
do
jiné
láhve
a
zatím
uschováme.
Na
ořechy
nalijeme
čistou
žitnou
kořalku
(1/8
l)
a
čistý
líh
(1/4
l),
přidáme
celý
hřebíček
(5
ks),
kousek
celé
skořice,
v
cukru
naloženou
pomerančovou
kůru
a
ve
vodě
(1/2
l)
povařený
cukr
(1/2
kg).
Láhev
s
ořechy
postavíme
opět
na
slunné
místo
na
14
dní.
Konečně
kořalku
s
ořechů
slijeme,
přilijeme
do
ní
uschovanou
kořalku,
obě
dohromady
promícháme,
přecedíme
čistým
plátnem,
nalijeme
do
lahví,
zazátkujeme,
zapečetíme
a
uschováme."
Dodejme,
že
ořechy
musí
být
tak
měkké,
aby
se
daly
propíchnout
špejlí nebo sirkou.
Potřebujeme
1,2
kilogramu
nezralých
ořechů,
což
představuje
zhruba
třicet
ořechů.
Záleží
na
jejich
velikosti.
Ořechy
krájíme
raději
v
rukavicích,
protože
barví.