Bezinkový likér
Až bezinky dozrají,je čas na bezinkový likér.Jeho příprava je poměrně jednoduchá. Svaříme dva litry bezinek s jedním litrem vody, šťávu pak scedíme a bezinky vylisujeme,přidáme tři až čtyři kilogramy cukru a pět minut povaříme. Pak dodáme dva vanilkové cukry, lžičku instantní kávy a vaříme ještě dvě minuty. Po vychladnutí dolijeme půl litru brendy (rum kvůli řadě umělých látek je míně vhodný) a likér je hotov.Používá se na bolesti neuralgického původu,vždy večer před spaním malou sklenku.
Bezinkový
likér
Plody
bezinek
omyjeme
a
nejdříve
jen
krátce
povaříme,
protože
se
potom
lépe
lisují.
Do
vylisované
šťávy
přidáme
podle
chuti
kyselinu
citronovou
nebo
pokrájený
citron.
Šťáva
tím
získá
nejen
krásnou
barvu,
ale
je
i
chutnější.
Na
1
litr
šťávy
přidáme
500g
cukru
a
svaříme
s
kouskem
skořice
a
několika
hřebíčky.
Po
vychladnutí
smícháme
s
40%
alkoholem
(rum,
vodka,
režná
apod.).
Hotový
likér
má
obsahovat
asi
20%
alkoholu.
Jako
lék
postačí,
když
smícháme
čistou
bezinkovou
šťávu
s
bílým
vínem:
1
litr
bílého
vína,
100g
šťávy.
Alkohol
zvyšuje
účinnost.
Užíváme
každé
2
hodiny
jednu
lžíci.