Další likéry
Do
čisté
láhve
dáme
3/4
l
čistého
lihu
s
15
dkg
strouhané
čokolády
dobře
promícháme
a
postavíme
na
8
dní
na
vlažné
místo.
Zvlášť
si
povaříme
v
1/8
l
vody
15
dkg
cukru
10
minut.
Prochladlý
promícháme
s
čokoládovým
lihem,
procedíme
přes
filtrační
papír,
čistý
likér
slijeme
do
čistých
lahví,
zazátkujeme,
zapečetíme
a
uložíme.
Kávový
likér
15
dkg
pražené
umleté
kávy
hodíme
do
litru
vařící
vody,
ihned
odstavíme
(vařiti
se
nesmí)
a
dobře
přikrytou
kávu
necháme
ustáti,
načež
ji
procedíme
kávostrojem
neb
čistým
plátnem
a
odměříme.
Zvlášť
si
povaříme
v
1/2
l
vody
60
dkg
cukru
s
6
cm
vanilky
12-15
minut
a
dáme
chladnouti.
Do
studeného
cukru
nalijeme
procezenou
kávu
a
1/2
l
čistého
lihu.
Dobře
promícháme,
načež
filtračním
papírem
procedíme
likér
do
čistých
lahví,
zazátkujeme,
zapečetíme
a
uložíme.
Kmínový
likér
7
dkg
potlučeného
kmínu
namočíme
na
4
dny
do
1/2
l
čistého
lihu.
(sklenice
budiž
dobře
přikryta.)
Pak
si
uvaříme
v
1
litru
vody
60
dkg
cukru
na
nitku
15
minut.
Do
vychladlého
cukru
přefiltrujeme
kmín
s
lihem.
Hotový
likér
nalijeme
do
láhví,
zazátkujeme,
zapečetíme
a
uschováme.
Opálový
likér
(perlová?)
3/4
litru
svařeného
mléka
smícháme
s
75-ti
dkg
jemného
krystalového
cukru.
Pak
přidáme
citronovou
šťávu
(11/2
citronu),
3/4
lusku
vanilky
a
čistý
líh.
Likér
dobře
promícháme
a
necháme
uležeti
10
dní.
Každý
den
likér
dobře
protřeseme.
Hotový
likér
procedíme
do
čistých
lahví,
zazátkujeme,
zapečetíme.
Likér
má
lesk
jako
opál.
Vanilkový
likér
2
lusky
vanilky
namočíme
na
4
dny
do
1
l
čistého
lihu.
(sklenice
budiž
dobře
přikryta.)
Pak
si
uvaříme
v
3/4
-
1
litru
vody
1
Kg
cukru
na
nitku
15
minut.
Do
vychladlého
cukru
přefiltrujeme
vanilku
s
lihem.
Hotový
likér
obarvíme
na
červeno
červeným
bretonem
(3
kapky),nalijeme
do
láhví,
zazátkujeme,
zapečetíme
a
uschováme.
Vaječný
koňak
25
dkg
tlučeného
cukru,
6
žloutků,
balíček
vanilkového
cukru
třeme
v
míse
15
minut.
Potom
stále
míchajíce
přikapejme
1/2
l
vařící
sladké
smetany
a
potom
1/4
l
líhu,
promícháme
a
dáme
do
lahví.
Láhve
uzavřeme
a
ve
studenu
uložíme.
Občas
lahví
zatřepeme.
Slezská
vařonka
20
kostek
cukru
navlhčíme
rychle
studenou
vodou,
dáme
je
do
čistého
hrnce
a
upražíme
je
do
žlutá.
Potom
nalijeme
na
cukr
3/4
litru
povařené
vody,
přidáme
6
cm
skořice,
citrónovou
kůru
i
šťávu
(1/4
citronu),
3až5
hřebíčků
a
dobře
vše
povaříme.
Vařící
tekutinu
dobře
přikrytou
odstavíme
z
plotny,
načež
do
ní
opatrně
nalijeme
1/4
l
lihu,
přidáme
2
lžíce
dobrého
medu,
zamícháme
,
a
dokud
je
vařonka
horká
nalijeme
ji
do
sklenic
a
podáváme. Slezská
vařonka
(hlavně
ve
Slezsku)
podává
se
hlavně
v
zimě
pro
zahřátí.
Jest
velmi
chutná,
u
nás
méně
známá.