Rostlinné likéry
Heřmánkový
likér-
75
g
sušeného
heřmánku
pravého
roztlučeme
v
hmoždíři
na
prášek,
nasypeme
jej
do
sklenice
a
zalijeme
litrem
vodky.
Sklenici
uzavřeme
a
roztok
necháme
14
dní
luhovat.
Pak
přefiltrujeme
do
láhve,
zazátkujeme,
uložíme
do
chladna
a
za
14
dnů
můžeme
konzumovat.
Mátový
likér-
2
hrsti
nařezaných
mátových
listů
čerstvě
nasbíraných,
80%
čistý
líh,
1
l
destilované
vody,
500
g
cukru Sbíráme
mladé
čerstvé
mátové
lístky,
dobře
je
opereme
a
dáme
do
lahve
se
širokým
hrdlem.
Láhev
dolijeme
čistým
lihem
a
necháme
vyluhovat
na
teplém
místě
asi
2-3
týdny.
Výluh
přecedíme.
Na
1
litr
výluhu
přidáváme
500
g
cukru
rozvařeného
ve
vodě.
Používáme
destilovanou
vodu.
Likér
necháme
několik
týdnů
uležet.
Používáme
jej
při
nachlazení
a
proti
kašli,
také
při
žaludečních
a
zažívacích
potížích.
Likér
z
lipového
květu-
Lipový
květ,
80%
líh,
1,25
l
vody,
700
g
medu Sbíráme
čerstvě
rozkvetlý
lipový
květ.
Okurkovou
láhev
naplníme
do
poloviny
čerstvě
nasbíraným
rozkvetlým
lipovým
květem,
dolijeme
až
k
hrdlu
čistým
lihem
a
necháme
vyluhovat
na
slunném
teplém
místě
2
týdny.
Poté
výluh
přecedíme.
Na
1
l
výluhu
přidáváme
700
g
medového
roztoku.
Lipový
likér
necháme
ještě
několik
týdnů
uležet.
Je
výborný
při
nachlazení
a
proti
kašli.
Pelyňkový
likér
(absint)-
4
l
žitné
kořalky,
200
g
anýzu,
200
g
fenyklu,
30
g
badyánu,
30
g
koriandru,
20
g
skořice,
20
g
puškvorce,
20
g
hořkých
mandlí,
60
g
pelyňku,
10
g
máty
peprné,
10
g
Anděliky,
10
g
jalovcových
zrnek,
15
g
heřmánku,
15
g
kořene
z
kapradí Vše
necháme
vyluhovat
na
slunci
asi
3
týdny.
Je
výtečný
pro
starší
osoby,
podporuje
trávení.
Pozor,
konzumovat
s
rozmyslem,
velké
množství
pelyňku
by
vašemu
tělu
nemuselo
udělat
dobře.